2023. október 16., hétfő

Melegperemes ablak

Melegperemes ablak szerelése Zsola Ablak Kft. +36 70 770 0455.

Üvegrétegek közötti távtartó

A hőszigetelő üveg két vagy három üveglapból áll, és attól függően kapjuk meg a két rétegű vagy három rétegű üveget. Az üveglapokat az üveg közti távtartó biztosítja a megfelelő távolságokkal. A távtartók függőleges és vízszintes belsejébe páramentesítő golyócskákat helyeznek el. Az üvegeket két komponensű tömítőanyaggal zárják le, ezzel garantálva, hogy az üveg gáztöltése ne szökjön el.

A melegperemes távtartó vastagsága és hőszigetelő hatása

Az üvegközti távtartók 12-14-16 és 18 cm között változnak, attól függően, milyen üvegezést szeretnénk létrehozni. Például speciális betörésvédelmi vagy hangszigetelő üvegeknél, 3 rétegű üvegeknél eltérő távtartókat is alkalmazhatnak egy üvegen belül. A leggyakrabban alkalmazott távtartó a 2 rétegű üvegeknél 16 mm szélességű, amelyből készülnek a 24 mm-es (Ug=1,0 W/m2K) üvegek is, ahol a 2 darab 4 mm-es üveget egy 16 mm-es távtartó köti össze. A legelterjedtebb távtartó a 48 mm-es 3 rétegű üvegeknél, amelyeknél az alkalmazott távtartó vastagsága 18 mm.

Laborvizsgálatok kimutatták, hogy az 18 mm feletti távtartás alkalmazása nem vagy rosszabb üveghőszigetelést eredményez. Az ok az, hogy a 20 mm-es távtartás felett a gáz molekulák keringésbe kezdenek az üveglapok között, ami a hőszigetelés romlásához vezet.

Hőszigetelés javítás üveg közötti távtartóval

Az üveg hőszigetelését a megfelelő vastagságú távtartó, a műanyag ablak szárny vastagsága, valamint az üvegbefogadó képesség határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a 70 mm-es műanyag ablakok max. 36 mm üvegvastagságig, míg a 80 mm feletti rendszerek 48 mm-es üvegezésig szerelhetőek.

A másik kiváló módja az üveg hővédelmi értékének fokozására a melegperemes távtartó használata. Példa erre a 48 mm-es melegperemmel készült 3 rétegű üveg, amely Ug=0,5 W/M2K hőtényezővel rendelkezik, míg a 36 mm-es 3 rétegű üvegezés csak Ug=0,67 W/M2K hőtényezőre van méretezve.

Az ilyen 48 mm-es 3 rétegű üveggel szerelt HEVESTHERM BALANCE 85 ablak, alumínium távtartót használva, max. Uw=1,03 W/M2K hőátbocsájtásra képes, míg ugyanez az ablak melegperemes üvegezéssel Ug=0,82 W/M2K hőszigetelésre képes.

Ha még jobb szigetelést írnak elő a tervezők, és még jobb szigetelésű üveget kell alkalmazzunk, amely Ug=0,4 W/M2K, akkor a 48 mm-es üvegezés és a melegperem mellé KRIPTON gáztöltést kell használnunk.

Miért olyan fontos és előnyös a melegperemes üvegezés?

A megfelelő hőszigetelés elengedhetetlen minden otthon számára. Egyrészt azért, mert ma már kiemelt figyelmet kap a fenntarthatóság, másrészt pedig azért, mert fontos, hogy ne pazaroljunk feleslegesen pénzt a fűtési időszakban.

A hőszigetelés egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő nyílászáró. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit jelent a melegperemes üvegezés, és miért érdemes ilyen ablakot választani, ha azt szeretnénk, hogy otthonunk mindig kellemesen meleg legyen, de a fűtésszámla mégsem szökjön az egekbe!

Hogyan működik a melegperemes üvegezés?

Az ablaküveg távtartói egyszerű csíkok, melyek fémből vagy műanyagból készülnek. Ezek választják el és támasztják meg az ablaküveg-rétegeket, valamint segítik azokban a funkcionális gázok tömítését, melyek az ablakban található üvegtáblák közé kerülnek befecskendezésre, és szerepet játszanak a hőszigetelés során.

A melegperemes technológia hatékony hőszigetelést biztosít egy speciális megoldásnak köszönhetően. Az alumínium távtartó helyett műanyag távtartó kerül az üvegek közé, így a külső és belső üvegréteg nem találkozik fémmel.

Ez lényegesen javítja az ablak hőszigetelő képességét, hiszen bár az üveg hőkibocsátási tényezőjét nem, a nyílászáróéét jelentősen csökkenti.

A melegperemes üvegezés nemcsak a hőszigetelés szempontjából jó megoldás, hanem hozzájárul a higiénikusabb, egészségesebb otthonhoz is. A technológia hatékonyan csökkenti a nyílászárók belső oldali páralecsapódását, elkerülve ezzel otthonunk nedvesedését és penészedését.

Miért érdemes melegperemes ablakot választani?

Az energiatakarékosság és a környezettudatosság ma már alapvető fontosságúak. Az energetikai szabályok egyre szigorúbbak mind az új építésű, mind a régi épületeknél. A passzív házak, melyek önállóan is optimális hőmérsékletet biztosítanak, egyre népszerűbbek.

A melegperemes ablakok kiváló megoldást nyújtanak passzív házak esetén, de bármilyen otthonban alkalmazhatók, ha prémium minőségű, hosszú életű nyílászárókat szeretnénk, amelyek biztosítják a tökéletes hőszigetelést és egészséges hétköznapokat.

Miért ilyen hatékony a melegperemes technológia?

A nem megfelelően szigetelő ablakok jelentős energiaveszteséget okoznak, különösen az ablakok szélén. A melegperemes technológia célja a hőveszteség hatékony minimalizálása. E hatékonyságot igazolja, hogy a meleg peremezésű, dupla üvegezésű ablakok belső peremének hőmérséklete akár 65 százalékkal is magasabb lehet, mint a hagyományos ablakoké.

Ha fontos számunkra az energiatakarékosság, és hosszú távon meg szeretnénk őrizni pénztárcánk egészségét, érdemes melegperemes technológiával ellátott ablakokat választani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése